O fotoknihách

Ivana Palečková

Knihy sú pre mňa zaujímavé práve preto, že sú objektom. Dajú sa prezerať z rôznych uhlov, iný dojem vzbudzujú, keď sú zatvorené, iný pri letmom prelistovaní, iný pri pozornom čítaní. Forma knihy je sama osebe pre mňa veľmi interaktívna, senzorická.

Rubrika / Zuzana Pustaiová

Trojexpozícia       

Juneková, Pepel, Božík

Dajú sa fotografi povahovo kategorizovať podľa druhu fotografie, ktorej sa venujú?

Rubrika / Veronika Marek Markovičová

Martin Kollár

Na okraji záberu

Naoko absentujúca expresivita nás strháva k osobnému pohybu, hnutiu, k našej vnútornej a vonkajšej chôdzi, možno k sekundárnym pohľadom aj nad náš pracovný stôl. K znejasneniu a k zostreniu. Akoby nás tie prechody rozkolísali a stabilizovali zároveň.

Esej / Stanislav Piatrik

Marianna Brinzová

AMFO
Výstavy k 70. narodeninám Národného osvetového centra

Pri príležitosti 70. narodenín Národného osvetového centra vo výstavných priestoroch Domu umenia v Bratislave vznikla prezentácia prierezu dlhoročných aktivít NOC. Jedna časť expozície je venovaná výstave fotografií z fotografickej súťaže AMFO a jej odporúčaných/kurátorských tém, ktorými v uplynulých rokoch boli Rodina (2021), Pamäť (2022) a Identita (2023). Jednotlivé fotografie sú v expozícii premiešané s archívnymi čiernobielymi fotografiami AMFO z rokov 1965 – 1982.

O výstave

O fotoknihách

Lea Tyrallová

Hneď ako som prišla s fotoknihami do kontaktu, vedela som, že okrem ich zbierania s nimi chcem aj pracovať a nájsť spôsob, ako sa nimi uživiť. Keď som začiatkom roka 2014 nastupovala do vydavateľstva RM na miesto vedúcej výroby fotokníh, o vydávaní, editovaní a samotnej výrobe som nevedela takmer nič.

Rubrika / Zuzana Pustaiová

Trojexpozícia       

Jakubčáková, Danóczi, Vanovčanová

Čo znamená byť pánom svojho života? Čo je to výkon? Intuitívny život? Koľko potrebujeme? Je pomalosť lenivosťou?

Rubrika / Veronika Marek Markovičová

Andrea Kalinová

Utečenci vo vlastnej krajine

Tskaltubo - ešte pred 30 rokmi najvýznamnejšie kúpele Sovietskeho zväzu sa po jeho kolapse a následnej vojne medzi Abcházskom a Gruzínskom zmenili na najväčší utečenecký tábor v krajine, kde do 22 sanatórií ubytovali približne 6000 ľudí.

Fotopríbeh

Vanda Mesiariková

Lignite Land

Som súčasťou ekologickej katastrofy a nového biotopu v jednom... Poznám miesto, na ktorom najradšej sedáva bocian, a myslím pritom na nesmrteľnosť a spirituálny rast. Okresné tao. Som večným dieťaťom vyhnaným zo svojho domova a pritom hľadiacim z okna paneláku.

Fotopríbeh

Nefotografie

Pavel Mária Smejkal: Neurobené fotografie

Digitálna revolúcia nás dostala do stavu, keď každý má pri sebe mobil – zariadenie, ktoré vie takmer všetko, a teda aj fotiť a filmovať. A naozaj to provokuje k foteniu a filmovaniu! Už klasickými sa stali zábery, na ktorých vidno, ako všetci poslucháči koncertu sú súčasne so zdvihnutými mobilmi aj kameramanmi, a povedzme si otvorene, mnohí z nás prichádzame týmto neustálym snímaním svojich zážitkov o ich skutočné prežívanie, precítenie.

O fotografii, ktorá nevznikla

O fotoknihách

Karina Golisová

Grafický dizajnér a fotograf, ktorí spolu pracujú na zine, musia mať medzi sebou vzťah. Aspoň u mňa to tak funguje. Voľba fyzického prevedenia je vždy veľmi intuitívna. Podľa témy sa mi vždy ukáže, aký formát, aký materiál a aká väzba podčiarkne samotný zin čo najlepšie.

Rubrika / Zuzana Pustaiová

Piotr Gaska

O festivale Rovinj Photodays 2023

Festival pozostáva z dvoch častí – prvou je Open call, ktorý má charakter súťaže, druhú časť tvoria samostatné výstavy, ktoré, rovnako ako festival, nie sú tematicky zamerané. Porotcami 16. ročníka Rovinj Photodays boli chorvátsky vizuálny umelec ...

O festivale

Sofia Abougalil, Štefan Oliš

Naprieč nocou

Výber z tvorby oboch autorov mapuje subkultúry, nočné mesto, zábavu, komunity ľudí a priateľov. Obaja zobrazujú náhodné, no niekedy mierne štylizované situácie z prostredia mladých ľudí. Zaujímavé je, že napriek 18-ročnému časovému odstupu medzi fotkami sú si výpovede veľmi podobné.

Fotopríbeh

Boris Németh

Hrdí a nezničiteľní

Koncom júla 2023 na Dúhovom PRIDE na Námestí slobody v Bratislave odhalil verejne svoju orientáciu policajt David Púchovský. Priznal sa, že aj on je gay. Po útoku na Zámockej ulici sa k svojej homosexualite prihlásili viacerí známi aj neznámi Slováci. Dávajú tak odvahu všetkým, ktorí sa stále boja.

Fotopríbeh

Trojexpozícia       

Gruska, Šimkovičová, Marčeková

Je leto a moja myseľ má dovolenku. Alebo sa iba tak tvári. Je náročné vypnúť v sebe pozorovanie a všetky poryvy ega, ktoré sa konštantne potrebuje porovnávať a sebautvrdzovať.

Rubrika / Veronika Marek Markovičová

Trojexpozícia       

Tallová,
Pivoda,
Nohálová

Už rok žijeme v bezprostrednej blízkosti vojny. Zvykli sme si už? Ale čo vlastne môžeme robiť, keď aj tak dobre vieme, že pešiakom stačia slogany. Zámienka ani taktika sa bielym ani čiernym neprezrádza, len ich výzbroj je už zopár storočí najziskovejšia komodita. A keď sa zamyslíme sami nad sebou, sme taká korupčne-žuvačková krajina – požuješ a vypľuješ, najlepšie niekam doprostred chodníka, aby sa nalepila na topánku tomu, na koho by sme si najradšej vyliali svoj sebaľútostný a infláciou násobený hejt a závisť.

Rubrika / Veronika Marek Markovičová

Dávid Gabera

Pokračovanie legendy Mariána Vargu na výstave v Danubiane. Ak by to nebol on, nešiel by som do toho, hovorí kurátor Martin Marenčin

Mesiace, ktoré nasledovali, boli podľa neho najnáročnejšie, a to najmä kvôli finálnej selekcii. Výber, ktorý mal na stole, totiž obsahoval vyše päťsto fotografií, čo narúšalo pôvodnú komornú koncepciu výstavy. „Stáli sme pred výzvou, ako to dať dokopy.

O výstave

Rovinj Photodays 2023

MEDZINÁRODNÁ SÚŤAŽ SÚČASNEJ FOTOGRAFIE

S radosťou Vám oznamujeme, že sme sa stali partnerom veľkej medzinárodnej súťaže Rovinj Photodays, ktorá je otvorená. Prihlasovanie fotografických prác je možné...

Súťaž

Trojexpozícia       

Adamčáková,
Michalčík,
Gogoláková

Jeseň odovzdala svoje plody. Prichádza ticho zimy a jej krátke dni. Hľadí na nás tma a my na ňu. A keď v nej zrazu nevieme nahmatať svoj motivačný diár, sme aspoň na chvíľku spokojní s tým, kto a kde sme?

Rubrika / Veronika Marek Markovičová

Dávid Gabera

Schúliť sa do deky a z odstupu sledovať, čo sa deje okolo. OFF Bratislava predstavuje zmes kritických pohľadov na súčasný svet

Festival OFF Bratislava už tradične otvára umeleckú diskusiu na súčasné témy a aj tento rok priniesol to, čo sa od neho očakávalo – kvalitnú zmes rôznorodých pohľadov, názorov a hlasov.

O festivale

Trojexpozícia       

Panáková, Povodová, Horváthová

Ideálny vek na dieťa, ideálny počet detí, ideálny vekový rozdiel medzi deťmi, ideálny spôsob výchovy… Nič také neexistuje. Vyrobíte a vytlačíte zo seba človeka, ktorý vás takmer neustále potrebuje a ďalej nasleduje každý deň, ktorý prináša sériu pokusov, omylov a občas malých úspechov. Plus kopec bezpodmienečnej lásky.

Rubrika / Veronika Marek Markovičová

Laura Belišová

Dni (nielen) fotografie v Leviciach 2022

Tento rok prebiehal v Leviciach už 15. ročník medzinárodného festivalu Dni nielen fotografie v Leviciach (6.5.2022-31.7.2022), ktorý dáva veľkorysý priestor médiu fotografie v jeho rôznych podobách a formách.

O festivale

Jozef Sedlák

Združenie fotografov amatérov YMCA a Fotoskupiny KSTL Bratislava

Otázka, ktorá vyplýva z projektu tejto publikácie, kladie dôraz na identitu, miesto a pozíciu značky YMCA Bratislava v spojitosti s fotoamatérmi – kto koho vlastne vytvoril. Vytvorila - Jurkoviča, Dohnányho, Malíka a ďalších značka YMCA alebo naopak Jurkovič, Dohnány a ďalší vytvorili fenomén organizácie YMCA spojený s fotografiou. Publikácia približuje príbeh organizácie cez konkrétnu činnosť malej komunity fotoamatérov, ktorých snahou bolo fotografovať a presvedčiť pre tento koníček čím väčší počet amatérov.

O knihe

Trojexpozícia       

Uhlíková, Benko, Kopcsay

Už tretí rok žijeme s prasknutou škrupinkou nášho rokmi zaužívaného (vlastne) blahobytu. Od predjaria sa nielen u nás objavila vcelku smrtnosnosná kombinácia - k mutujúcej psychadélii pandémie sa pridala vojna a inflácia. Znie to ako priemerne nevydarený scenár veľkorozpočtového filmu, v ktorom je vždy jasné, kto je ten zlý a kto ten dobrý a akú pateticky motivačnú múdrosť bude treba, aby hlavný hrdina na záver povedal. Celý spotený, ale ako víťaz. Kiežby to tak bolo a o pol roka by si na ten film nikto ani nespomenul.

Rubrika / Veronika Marek Markovičová

Anton Vydra

Dejiny davovej nenávisti

Ďalší sa pridá a pridá sa aj tretí. Potom štvrtý, piaty, šiesty. Ešte to nie je dav, ale už sa rodí.

Esej

Ilona Németh

Eastern Sugar

Názov Eastern Sugar si francúzsko-britské konzorcium zvolilo pre obchodnú spoločnosť, ktorá vstúpila do cukrovarníctva v strednej Európe v 90. rokoch, bezprostredne po páde komunizmu.

O knihe

Václav Podestát

31. bratislavský Mesiac fotografie

Po roční přestávce, spojené s globální pandemií koronaviru, proudily opět začátkem listopadu 2021 ulicemi slovenské metropole skupinky příznivců fotografie.

O festivale

Trojexpozícia       

Kamrlová, Žiak, Vankovicová

Keď je človek už roky zahľadený do fotografie - do výstav, fotokníh, písania a editovania textov, či do vlastnej tvorby, príjemným osviežením myšlienkového toku je zadumať sa nad tým, ako čítajú obraz nefotografi. Ľudia z rôznych odborov, ktorí bezprostredne nežijú fotografiou. Nepoužívajú ju ako hlavný vyjadrovací prostriedok. Čo sa skrýva “za obrazom”?

Rubrika / Veronika Marek Markovičová

Nefotografie

Matej Hakár: Niektoré intímne fotografie si nosím v hlave

Jedného dňa som odložil fotoaparát, ktorý bol mojou súčasťou a spôsobom nazerania na svet. Mal som pocit, že prežívam emócie druhých ľudí intenzívnejšie, ako tie moje. Že život sa stal fragmentom idealizovaných obrazov a ich interpretácie bez dialógu.

O fotografii, ktorá nevznikla

Jana Čavojská

Humans - Obyčajné šťastie Katy Sedlak a Juraja Sedláka

Po vzore známej knihy Humans of the World, spojil Forbes sily s reportážnou fotografkou Janou Čavojskou pre knihu Humans, 2021. Je to jedinečné dielo plné malých, ale veľavravných príbehov ľudí naprieč Slovenskom, ktorí museli v súvislosti s pandémiou niečo zmeniť vo svojich životoch, aby sa mohli opäť „nadýchnuť“.

Úryvok z knihy

Nefotografie

Katarína Poliačiková: Až kým si nebudeme pamätať to isté

Moja najsilnejšia spomienka na nezachytenú fotografiu, alebo skôr fotografie, sa viaže k osobnému projektu, ktorý som realizovala spolu s mojou nevlastnou sestrou v rokoch 2012-2013.

O fotografii, ktorá nevznikla

Načítava sa...Loading...
A to je všetko...
Zobraz viac