O fotografii, ktorá nevznikla

Nefotografie

Matej Hakár: Niektoré intímne fotografie si nosím v hlave

Jedného dňa som odložil fotoaparát, ktorý bol mojou súčasťou a spôsobom nazerania na svet. Mal som pocit, že prežívam emócie druhých ľudí intenzívnejšie, ako tie moje. Že život sa stal fragmentom idealizovaných obrazov a ich interpretácie bez dialógu. K osobnej fotografii si opäť hľadám cestu a často obrazy vidím, no nenachádzam odvahu ich vyfotografovať. Je to ostych a inokedy strach, že o daný moment prídem. Niektoré intímne fotografie si nosím v hlave a tu by som sa rád prekonal a niekedy snímku vytvoril, a to bez strachu a očakávaní len pre ten moment, ktorý sa niekam vyvinie a nebude až tak potrebné vedieť kam.

Tých konkrétnych situácií je viacero a neviem povedať, ktorá z nich je najsilnejšia. Jeden veľmi pekný moment bol, keď mi bývalá priateľka prezentovala nové plavky na chodbe jej bytu a pri promenáde spravila krásnu otočku. Tá privátnosť a krása momentu sa mi v spomienkach vracia a má pre mňa väčšiu hodnotu ako fotografia, ktorá nevznikla.

Foto: Mária Piatriková a Stanislav Piatrik

Nefotografie

Nefotografie je zbierka textov slovenských fotografov, ktorí opisujú svoju skúsenosť s nezachytenou fotkou. Projekt iniciovala Mária Piatriková s cieľom vytvoriť divadelnú inscenáciu a následne knižnú publikáciu. Inšpirovala sa zbierkou Willa Steacyho Photographs Not Taken a zamerala sa na slovenskú fotografickú obec, ktorú oslovila s otázkou: “Čo je ten moment, ktorý sa Vám nepodarilo zachytiť, ktorý máte stále v pamäti?” Tridsať šesť odpovedí slovenských fotografov sa pre ňu stalo východiskom pre inscenáciu Nefotografie. Autorská hra Divadla K (Projekt Kekse) spracováva tieto spomienky, obrazy a koncepty transformáciou do iných médií. Vytvára priestor pomyselného laboratória, kde performeri skúmajú materiály (texty, fotografickú tvorbu autorov, médium fotografie...) a reagujú na ne. Aktuálne pripravuje publikáciu, ktorú dopĺňa o texty ďalších autorov.

Do projektu sa zapojili: Juraj Bartoš, Laura Belišová, Leontína Berková, Pavol Breier, Dávid Doroš, Radovan Dranga, Peter Fabo, Petra Feriancová, Jana Gombíková, Matej Hakár, Milota Havránková, Táňa Hojčová, Alan Hyža, Dominika Jackuliaková, Lena Jakubčáková, Jakub Jančo, Šymon Kliman, Robo Kočan, Martin Kochan, Dušan Kochol, Lenka L. Lukačovičová, Soňa Maletz, Peter Marek, Veronika M. Markovičová, Boris Németh, Kvet Nguyen, Jozef Ondzik, Katarína Poliačiková, Rudo Prekop, Marek Pupák, Zuzana Pustaiová, Tomáš Rafa, Peter Rónai, Jozef Sedlák, Rudolf Sikora, Pavel M. Smejkal, Ľubo Stacho, Monika Stacho, Viktor Šelesták, Mária Šimová, Ján Šipöcz, Miroslav Švolík, Jana Šturdíková, Diana Takácsová, Milan Tittel, Jarmila Uhlíková, Ján Viazanička, Martin Vongrej, Matúš Zajac a Peter Župník.